Testimonial image

La dosarul de recrutare pentru inscriere la concurs MAI, IGSU, justitie, sistem penitenciar, etc., trebuie atasat un aviz psihologic, eliberat de catre un psiholog atestat de catre Colegiul Psihologilor din Romania (CPR) si autorizat prin Comisia de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala, prin care sa ateste aptitudinea privind detinerea, portul si utilizarea armelor si munitiilor letale sau neletale supuse autorizarii.

Ce este un aviz psihologic pentru permis port arma?

Evaluarea psihologica pentru obținerea permisului de port arma implica o examinare psihologica in baza careia se concluzioneaza daca structura de personalitate, capacitatile intelectuale si abilitatile psihice generale ale persoanei care solicita acest serviciu sunt compatibile cu cerintele necesare posesorului si utilizatorului de arme si munitie.

Ce se masoara?

Evaluarea psihologica pentru detinerea permisului de port arma vizeaza trei caracteristici specifice:

1. Potentialul aptitudinal general; 

2. Potentialul aptitudinal specific;

3. Trasaturile de personalitate. 

Eliberarea avizului psihologic

Avizul psihologic se elibereaza pe loc, imediat dupa testare, timbrat si parafat, conform legislatiei in vigoare (LEGEA 333/2003, LEGEA 295/2004, LEGEA 17/1996 ).
Pentru ca persoana sa primească APT PSIHOLOGIC, este necesar ca pragul minim prestabilit sa fie atins la toate cele trei tipuri de caracteristici mentionate anterior.

Scopul examinarii psihologice

Examinarea psihologica a subiecţilor, in vederea evaluarii şi determinarii compatibilitatilor dintre capacitarile intelectuale, abilitatile psihice generale, structura de personalitate si cerintele specifice posesorului si utilizatorului de armament si munitie.


Valabilitatea rezultatului examinarii

Rezultatul examinarii se referă doar la scopul şi momentul evaluarii. Avizul psihologic este valabil timp de 6 luni calendaristice (NORME METODOLOGICE de aplicare a Legii nr. 295/2004).

Reexaminarea

Reexaminarea se poate efectua o singura data, la un interval de timp de minim 15 zile si maxim 30 zile de la data primei evaluari.

Cum se desfășoară?

Evaluarea psihologică pentru detinerea permisului de port arma se poate realiza colectiv (în grupuri de maxim 50 de subiecti) sau individual (maxim 10 persoane/zi/psiholog).

Durata evaluarii

- administrare in colectiv: minim 2 ore;
- administrare individuala: variabil;
- interviu: minim 30 minute.

Structura unei sesiuni de evaluare

-       Programarea pentru evaluare (se va stabili impreuna cu psihologul, data și ora evaluarii psihologice)

-       Participarea la interviu. Timp de 30-40 de minute, vei purta o discuție semi-structurata cu psihologul.

-       Administrarea bateriei de teste. Iti vor fi oferite spre completare o serie de teste care masoara cele trei tipuri de caracteristici mentionate. Durata de completare este conform cerintelor testelor respective. Nu este necesara pregatirea in prealabil pentru aceasta testare! Psihologul se va asigura ca ai toate informatiile necesare si instructajul optim pentru a parcurge aceasta proba fara dificultati.

-       Analiza si interpretarea rezultatelor obtinute.

-       Concluzii si elaborarea documentelor de evaluare. Dupa analiza si interpretarea rezultatelor, se va emite un Aviz Psihologic in care se va evidentia rezultatul obtinut in urma testarii.

Documente de completat pentru testare

- fisa individuala;
- fisa anamnestica;

- contract de prestari servicii psihologice;
- teste, chestionare si foi de raspuns;
- registru de evidenta;
- dosare de arhiva.

Metodele  folosite de psiholog (neexclusive, recomandate ca utilitate şi practică imediata):
- observatia;
- metoda biografica;
- convorbirea;
- interviul;

- teste si chestionare;

- analiza produselor activitatii.

Probele aplicate

a) pentru evaluarea potentialului aptitudinal general: minim 2 probe (cel puţin una verbala si una nonverbala)
b) pentru evaluarea potentialului aptitudinal special: cel putin o proba de evaluare (pentru atentie concentrata, atentie distributiva, memorie vizuala, memorie auditiva, spirit de observatie etc.)
c) pentru evaluarea structurii de personalitate: cel putin un chestionar care sa masoare dimensiuni precum stabilitatea emotionala, gradul de anxietate, nervozitatea, calmul, stapinirea de sine, tendintele depresive, toleranta la frustrare, nivelul de maturizare sociala, capacitatea de comunicare şi relationare, sociabilitatea, tulburari de comportament etc.

Standarde de admitere

a) pentru evaluarea potentialului aptitudinal general: nivel intelectual peste nota standard NS ≥ 4 sau coeficientul de inteligenta IQ ≥ 90
b) pentru evaluarea potentialului aptitudinal special: viteza, randament, timp de reactie, eficienta, precizie etc. note standard cel putin de nivel mediu
c) pentru evaluarea structurii de personalitate: scale fara accentuari sau dizarmonii

 

Legislația care reglementează detinerea permisului de port-armă

- LEGEA nr. 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor (H.G 11/2018)

- NORME METODOLOGICE de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al munitiilor, Aprobate prin Hotararea nr. 11 din 17.01.2018 [M.O. Partea I, nr. 83 bis din 29.01.2018]
- LEGEA nr. 333/ 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protecția persoanelor
- LEGEA nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular

Toate instrumentele folosite în cadrul Cabinetului Individual de Psihologie Simionescu Roxana-Anca sunt standardizate si avizate de Comisia de Metodologie a Colegiului Psihologilor din Romania (CPR). In plus vei primi si o analiza a rezultatelor obtinute si un profil psihologic.

 

Legislatie
presentation image
Autor:    Simionescu Roxana, Psiholog, Terapeut, Dezvoltare Personala
Triunghiul iubirii a lui Robert Sternberg
ADL (Activități de Viață Independentă) scor
Narcisismul - ce este si cum se manifesta
zoho chat