Testimonial image

Ce presupune evaluarea psihologica in vederea obtinerii permisului port-arma?

COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania) mentioneaza ca si profesii care impun utilizarea armamentului pentru aparare urmatoarele:

-       personalul de paza si ordine publica (agent de paza si ordine, agent garda de corp, agent paza incinte si gardian public) si

-       militarii angajati pe baza de contract in structuri de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

De asemenea, legislatia in domeniu stipuleaza obligativitatea evaluarii psihologice a persoanelor care, prin natura profesiei sau ca hobby, solicita obtinerea permisului de arma - permis portarma de vanatoare, permis pentru tir sportiv, permis arma in scop de autoaparare, etc.

Evaluarea psihologica a persoanelor care solicita detinerea permisului de arma si, conform legislatiei in vigoare, presupune raportarea la un profil psihologic al celui care poseda si detine armament si munitie.

Testele psihologice aplicate in vederea obtinerii permisului portarma trebuie sa vizeze evaluarea potentialului aptitudinal general, testarea psihologica a atentiei, memoriei vizuale, spiritului de observatie, evaluarea psihologica a structurii de personalitate cu probe care sa masoare stabilitatea emotionala, tendintele depresive, antisociale, toleranta la frustrare, tulburari de comportament.

Evaluarea psihologica pentru obtinerea avizului portarma se finalizeaza cu decizia, care poate fi apt/inapt psihologic pentru obtinerea permisului de portarma.

Cine poate elibera un aviz de portarma?

Avizul psihologic de portarma poate fi eliberat doar de un psiholog atestat in specialitatea psihologie aplicata in domeniul securitatii nationale. De asemenea, specialitatea psihologie aplicata in domeniul securitatii nationale cuprinde si evaluarea psihologica in vederea sustinerii examenului de atestare a calitatii de detectiv particular.

Care este scopul evaluarii aptitudinale in vederea obtinerii permisului portarma?

Evaluarea psihologica in vederea obtinerii permisului portarma implica in general, evaluarea potentialului aptitudinal general (inteligenta verbal, nonverbala), probe pentru masurarea potentialului aptitudinal special (atentie concentrata, atentie distributiva, memorie vizuala, vedere spatiala, memorie auditiva, spirit de observatie etc) si testarea psihologica a personalitatii (chestionare psihologice  care sa masoare stabilitatea emotionala, gradul de anxietate, nervozitatea, vulnerabilitatea la stress, autocontrolul, tendintele catre depresie, paranoia, antisocialitate, agresivitate, tulburare obsesiv-compulsiva, fobii, toleranta la frustrare, tulburari de comportament, tulburari de personalitate, nivelul de maturizare sociala, capacitatea de comunicare si relationare, sociabilitate). In urma observatiei directe, a interviului si a interpretarii testelor psihologice, psihologul hotaraste daca respectivul solicitant este apt psihologic pentru scopul vizat. 

Avizarea psihologica este complexa si ia in calcul toate aspectele privind cadrul psiho-social si aptitudinal care il defineste pe beneficiar, specificul personalitatii acestuia in raport cu cerinta de a detine, a purta si a folosi arme si munitii. La final se elibereaza aviz psihologic permis portarma.

In ce consta testarea psihologica pentru obtinerea permisului de arma?

Testul psihologic in vederea obtinerii permisului de arma urmareste determinarea compatibilitatilor dintre capacitatile intelectuale, abilitatile psihice generale, structura de personalitate si cerintele specifice posesorului si utilizatorului de armament si munitii. Mai precis, avizul psihologic portarma se elibereaza in urma incadrarii persoanei solicitante intr-un profil psihologic stabilit.

Testarea psihologica in vederea obtinerii permisului portarma presupune examinarea psihologica a subiectilor cu ajutorul unor metode si tehnici care vizeaza: evaluarea psihologica a potentialului aptitudinal general (inteligenta verbal si neverbala), evaluarea psihologica a potentialului aptitudinal special (atentie, memorie, reactivitate) si evaluarea structurii de personalitate, in vederea masurarii echilibrului emotional, gradului de anxietate, fobiile, obsesiile, nervozitatea, stapanirea de sine, tendintele depresive, antisociale, tulburarile de comportament.

Evaluarea psihologica se finalizeaza cu decizia eliberarii avizului psihologic portarma, care poate stipula apt/inapt psihologic pentru angajare sau obtinerea permisului de arma.

In ce interval de timp se poate face reexaminarea?

Reexaminarea se accepta o singura data, la un interval de timp de minim 15 zile si maxim 30 zile de la data evaluarii initiale.

Care este valabilitatea avizului psihologic portarma?

Valabilitatea avizului psihologic port-arma se refera la momentul si obiectivul testarii psihologice si este valida timp de 12 luni consecutive (un an calendaristic).

Care sunt categoriile de arme?

In general, armele sunt clasificate tindu-se cont de specificul si scopul utilizarii lor in:

·       Arme si munitii interzise –  acele arme si munitii consemnate in categoria A (vezi anexa Legii nr 295/2004), a caror procurare, detinere, port si folosire sunt interzise persoanelor fizice si juridice, cu exceptia institutiilor publice care au competente in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, precum si a societatilor comerciale constituite prin acte normative in vederea producerii acestei categorii de armament si munitie.

.       Arme si munitii letale – armele si munitiile prin a caror utilizare se poate cauza moartea sau vatamarea grava a persoanelor si care sunt consemnate in categoria B (vezi anexa Legii nr 295/2004), mentionata mai sus (arme de foc scurte  – pistoale sau revolver – precum si munitia corespunzatoare; armele de foc lungi si munitia aferenta).

Arme si munitii neletale – armele si munitiile care au o destinatie utilitara sau de agreement sau autoaparare, confectionate astfel incat prin utilizarea lor sa nu cauzeze moartea persoanelor; in aceasta categorie intra si armele vechi (armele scurte confectionate special pentru a arunca proiectile de cauciuc si munitia corespunzatoare; armele scurte sau lungi care utilizeaza forta de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune, in vederea expulzarii proiectilului, viteza proiectilului fiind mai mare sau egala cu 220 m/s; armele scurte confectionate special pentru imprastierea de gaze nocive, iritante sau pentru a produce zgomot).

Care sunt categoriile de persoane care pot procura arme de aparare si paza?

Armele de aparare si paza pot fi procurate de catre: demnitari, magistrate, diplomati, militari si politisti pe perioda activitatii si dupa incetarea acesteia (pensionare, trecere in rezerva, retragere), cu exceptia pierderii calitatii acestora din motive imputabile lor.

De asemenea, armele de aparare si paza pot fi procurate si utilizate de catre persoane care indeplinesc o functie care implica exercitiul autoritatii publice, conform legii, pe perioada in care detin aceasta calitate, exceptie facand personalul din cadrul societatilor de paza specializate.

Printre categoriile care pot procura arme mai se numara: persoanele incluse in programe de protectie a martorilor, vanatorii, sportivii de tir categoria I, antrenorii si instructorii in poligonul de tragere.

Colectionarii de arme pot procura numai arme din categoria armelor de colectie.

Autorizatia de procurare a armelor letale se acorda persoanelor care sunt apte din punct de vedere psihologic si medical si nu sufera de afectiuni care ar periclita propria viata sau a altora (conform avizului psihologic permis portarma si a analizelor medicale care atesta aptitudinea pentru permisul de portarma).

Atestatul de instructor in poligonul de tragere poate fi obtinut de persoana care indeplineste printre conditii si aceea de a fi apta din punct de vedere psihologic si medical.

In vederea obtinerii licentei de functionare, administratorul sau reprezentantul societatii de paza trebuie sa depuna la inspectoratul judetean de politie in a carei raza teritoriala isi are sediul social, printre alte documente si certificatul medical si avizul eliberat in urma testarii psihologice, efectuat de unitati psihologice si unitati medicale autorizate in domeniul securitatii nationale, care sa certifice abilitatile necesare pentru exercitarea atributiilor respective.

 

Legislatie
presentation image
Autor:    Simionescu Roxana, Psiholog, Terapeut, Dezvoltare Personala
Cleptomania
Stilurile de atașament
Convingeri toxice în relația de cuplu
zoho chat