Testimonial image

 

Inteligenta este capacitatea de mobilizare si de exercitare a resurselor multiple, ale gandirii si imaginatiei, in functie de natura situatiilor, carora individul este obligat sa le faca fata in procesul de adaptare la mediul de viata, asigurandu-si necesarul, imediat sau in perspectiva.

Funcție de literatură și de autor, pot fi găsite până la 9 tipuri de inteligență, deoarece inteligența e de mai multe feluri

Din punct de vedere biologic, sinapsele din creier se maturizează complet în jurul vârstei de 20 de ani, ceea ce înseamnă că până la acea vârstă e important să ne dezvoltăm abilitățile și inteligența.

 

1.INTELIGENTA ACADEMICĂ

 

Când vorbim de inteligență, în general ne referim la IQ și ne raportăm la rezultatele academice ale fiecăruia. IQ cuprinde toate cele 5 tipuri de inteligență (Inteligenta verbala/lingvistica, Inteligenta kinestezica, Inteligenta logico-matematica, Inteligenta interpersonala, Inteligenta naturalista), dar cea academică eset capacitatea de a reține date, cifre, statistici, nume, etc. Memoria, așadar, influențează inteligența academică.

 

2.INTELIGENTA EMOȚIONALĂ

Presupune o gesionare bună a emoțiilor – proprii dar și ale oamenilor cu care interacționăm.

Aceasta este cea mai importantă, deoarece, rezultatul direct al unei lumi interioare sănătoase îl reprezintă relațiile bune cu cei din jur.

Reprezintă capacitatea să te faci plăcut, să îți controlezi emoțiile, stăpânindu-le pe cele negative și astfel lumea va dori să interacționeze cu tine.

 

3.INTELIGENTA FINANCIARĂ

Este acea de a face și gestiona banii. Pentru asta nu trebuie neapărat să ai inteligență academică.

În acest sens, statisticile sunt clare. 9 din 10 câștigători la loto, ajung, după 5 ani (în medie) mai săraci decât erau înainte de a câștiga la loto, pentru că nu au inteligență financiară și nu pot gestiona banii respectivi. Investiții neinspirate, tentații puternice, mofturi inutile …toate sunt caracteristicile oamenilor fără inteligență financiară.

 

4.INTELIGENTA SOCIALĂ

 

Inteligența socială este capacitatea de a te cunoaște pe sine și de a-i cunoaște pe ceilalți. Inteligența socială se dezvoltă din experiență cu oamenii și învățând din succese și eșecuri în cadrul social. Este mai frecvent denumită „tact”, sau „bun simț”.  

Dacă ne înțelegem bine cu cei din jur, aceștia sunt mult mai dispuși să ne ajute în orice situație.

 

5.INTELIGENTA SPIRITUALĂ

Se refera la a gasi acea pace interioara, a fi un om mai bun, a ierta, a accepta, a intelege, a evita sa judeci si a constientiza faptul ca nimeni nu este si nimeni nu trebuie sa fie perfect.

Într-un grad mai mare sau mai mic, inteligenţa spirituală există în fiecare din noi, și această formă de inteligență este o trăsătură exclusiv umană. Conectarea la inteligenţa noastră spirituală este cea mai autentică şi sinceră călătorie înspre autodescoperirea sinelui, a celorlalţi şi a lumii în care trăim și te ajută să dai un sens vieţii tale, să sporeşti gradul de împlinire personală, să atingi împlinirea personală, profesională şi interioară.

Citirea unei cărti şi meditaţia, afundarea în muzică şi literatură de calitate, găsirea unei modalităţi de a comunica cu natura, menţinerea fidelităţii faţă de valorile tale cele mai înalte, a încerca să contribui la o cauză anume, toate acestea sunt metode ideale pentru a spori inteligenţa spirituală.

 

 

presentation image
Autor:    Simionescu Roxana, Psiholog, Terapeut, Dezvoltare Personala
Convingeri toxice în relația de cuplu
Comunicarea asertiva
Tulburarea acută de stres
zoho chat