Testimonial image

Tulburarea de Stres Posttraumatic reprezinta o scadere periculoasa a nivelului la care centrul neural da alarma, persoana reactionand la momente obisnuite ca si cum ar fi unele de mare criza. Apare un blocaj, adica un anumit centru din creierul declara ca este vorba de o urgenta si concentreaza tot restul creierului asupra acestei realitati care nu sufera amanare.

null

Blocajul apare intr-o clipa, declansand o reactie dramatica inainte ca sa se analizeze complet ce se intampla si sa hotarasca ce e de facut. Circuitul blocat lasa in memorie urme puternice. Cu cat evenimentele care de­clanseaza blocarea sunt mai brutale, mai socante si mai oribile, cu atat amintirea se sterge mai greu. Victimele unei traume nu mai sunt niciodata ca mai inainte din punct de vedere biologic.

null

Unul dintre modurile in care vindecarea emotionala se petrece spontan - la copii - este practicarea unor jocuri repetitive. Jocurile repetate la nesfarsit ii lasa pe copii sa retraiasca trauma in siguranta. Aceasta permite doua cai de vindecare: pe de o parte, memoria repeta in creier o stare de anxietate mai scazuta, desensibilizandu-l si permitand un set de reactii netraumatizante care-i vor fi asociate. O alta cale este aceea ca, in mintea lor copiii dau un deznodamant mai bun tragediei.

Aceste jocuri sunt specifice copiilor traumatizati, psihicul lor trateaza altfel problema pentru ca isi folosesc fantezia, se joaca si viseaza cu ochii deschisi, pentru a-si reaminti si a regandi chinurile prin care au trecut. Daca trauma este minora, ca de exernplu mersul la den­tist pentru o plomba, retrairea momentului o data sau de doua ori e sufi­cienta. Dar daca este vorba despre ceva coplesitor, copilul simte nevoia sa repete la nesfarsit, sa reia vesnic firul traumei, într-un ritual monoton si neindurator.

O cale de a se ajunge la imaginea inghetata este cea oferita de arta, care este un mijloc de comunicare al subconstientului. Aceasta cale este folosita adesea pen­tru tratarea copiilor traumatizati, arta în sine este o terapie, ce poate fi un început de stapanire a traumei.

null

Experientele traumatice sunt localizate în emisfera dreapta a creierului, in locul unde sunt procesate continuturile imaginatiei si cele non-verbale. Acest lucru explica de ce unii copii nu pot vorbi despre experientele lor: amintirile respective nu sunt stocate sub forma de cuvinte si propozitii, ci sunt stari psiho-fizice, conectate la imagini mentale. Interventiile psihologice bazate exclusiv pe exprimare verbala n-ar ajunge niciodata la emotiile legate de asemenea trairi.

O metoda de tratare a problemelor psihologice, aplicabila in orice cultura, este metoda Sandplay Therapy (terapia prin jocul cu nisip). Metoda se bazeaza în principal pe procese non-verbale la nivel de imagini si se adreseaza cel mai bine situatiilor de criza.

Aceasta metoda ii permite copilului sa exprime concret, in trei dimensiuni, continuturi psihologice, precum stari de a fi, emotii, ganduri si fantezii, fara sa fie nevoit sa deprinda vreo tehnica creativa speciala.

null

Spre deosebire de multe alte metode psihoterapeutice, copilul este incurajat inca din primele clipe sa faca apel la propriile puteri. Alegerile creative sunt lasate in intregime in seama intuitiei copilului, pornindu-se de la premisa ca, intr-un cadru liber si protejat, psihicul va produce exact elementele de care are nevoie pentru a se stabiliza. Nu se incearca tratarea simptomelor, ci se urmareste crearea conditiilor propice prin care corpul sa-si puna in miscare propriul raspuns imunitar.

null

Prin intermediul terapiei copiii traiesc experienta unei lumi interioare numai a lor, un loc in care pot actiona si decide pe cont propriu si astfel exista sansa ca potentialul lor de dezvoltare sanatoasa sa invinga influenta traumei sau a mediului distructiv în care traiesc.

null

Temele jocurilor se vor axa pe conflictele inconstiente sau constiente. Energia mentala este mobilizata pentru a se apropia de o bariera interioara din mai multe directii – conflictul este reprezentat in joc, din nou si din nou, folosindu-se mijloace diferite.

In cadrul sandplay-ului, copiilor li se asigura un spatiu liber si protejat in prezenta unui terapeut, unde sa-si poata exprima lumile individuale. Aceasta metoda nu are doar un rol de diagnosticare, asa cum se presupune de cele mai multe ori. Ea este deja o schimbare a situatiei si o metoda de tratament in sine.

presentation image
Autor:    Simionescu Roxana, Psiholog, Terapeut, Dezvoltare Personala
Cele patru stadii ale competenței
Abuzul de tip Gaslighting – manipularea psihologică
Limbajele iubirii sau modul în care ne exprimăm iubirea
zoho chat