Testimonial image

Ciclotimia, sau tulburarea ciclotimica, este o tulburare de dispoziție care se caracterizează prin schimbări periodice între perioade de ușoară sau moderată depresie și perioade de ușoară sau moderată manie sau hipomanie. Aceste schimbări nu sunt atât de severe ca cele din cazul tulburării bipolare, dar pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții și a relațiilor personale.

Cauzele exacte ale ciclotimiei sunt necunoscute, dar se crede că poate fi cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu. Studiile au arătat că anumite gene pot crește riscul de a dezvolta ciclotimie, dar cauzele exacte rămân încă subiect de cercetare. De asemenea, un istoric familial de tulburări de dispoziție sau alte tulburări psihiatrice pot crește riscul de a dezvolta ciclotimie.

Simptomele ciclotimiei pot varia în funcție de episodul pe care individul îl traversează. În timpul episoadelor de ușoară sau moderată manie sau hipomanie, simptomele pot include optimism excesiv, energie crescută, impulsivitate și nevoia de a întreprinde mai multe activități simultan. Pe de altă parte, în timpul episoadelor de ușoară sau moderată depresie, simptomele pot include tristețe, pierderea interesului sau plăcerea, dificultatea de a lua decizii și scăderea energiei.

Diagnosticul ciclotimiei se bazează pe simptomele descrise de pacient și evaluarea comportamentului acestuia și a istoricului medical. Medicul poate recomanda teste de laborator sau imagistică pentru a exclude alte probleme medicale care pot cauza simptome similare.

Tratamentul ciclotimiei include medicație, terapie cognitiv-comportamentală (TCC) și terapia familială și de grup. Medicamentele utilizate pentru a trata ciclotimia pot include antidepresive, stabilizatoare ale dispoziției și antipsihotice.

presentation image
Autor:    Simionescu Roxana, Psiholog, Terapeut, Dezvoltare Personala
Avize psihologice cadru didactic
Apneea
Imaginea de Sine
zoho chat