Testimonial image

"Limbajele iubirii", sau modul în care ne exprimăm iubirea a fost un subiect amplu dezbătut în zona psihologiei. Fiecare individ în parte tinde să învețe să iubească prin modul în care a fost iubit când era mic (deci, un construct social). Mai târziu în viață, pe baza propriei experiențe de viață, vom iubi la fel cum am fost învățați. Atunci când noi și partenerul nostru de cuplu, avem moduri diferite de a iubi, e tare probabil să avem un canal de comunicare diferit de acesta și să nu ne oferim semnale de dragoste așa cum..ne-am dori. Conform lui Chapman, există 5 moduri prin care noi ne împărtășim iubirea.

1. Timp liber

Timpul liber e exprimat prin dorința de a împărtășii timpul cu cei iubiți. La fel, când cei dragi își oferă timpul liber nouă, înțelegem că aceștia sunt afectuoși cu noi și ne oferă iubire.

2. Atingeri

Iubirea exprimată prin atingeri se referă la îmbrățișări, "cuddling", sărutat sau pur și simplu contactul skin-on-skin.

3. Gifts (cadouri)

Primirea sau oferirea de daruri (de obicei, valoroase) este văzută că un element al iubirii, aceasta oferindu-ți ceva material din ceea ce ea deține

4. Declarații

Declarații, poezii, exprimarea înfățișată a iubirii este dată că un mod principal în care iubim și ne simțim iubiți. Un mesaj lung de dragoste în care ai simțit că ți-ai dat și duhul scriindu-l ar trebui primit cu o porție enormă de iubire, nu?

5. Servicii

Înțelegi iubirea prin faptul că faci favoruri persoanelor iubite și aștepți la rândul tău că oamenii să fie acolo pentru ține. O mâna de ajutor atunci când ești la ananghie poate însemna și lumea pentru unii.

Conform autorului, toți oamenii au un limbaj principal prin care aceștia se exprimă și unul secundar pe care-l apreciază și pot empatiza cu el.

Partea mai puțin plăcută din aceste limbaje e momentul în care partenerii de cuplu nu sunt pe același palier de comunicare. Dacă tu ai un limbaj de iubire centrat pe timp liber, în timp ce partenerul tău are un limbaj centrat pe cadouri (gifts) lucrurile se complică. Îți vei dori timp de calitate cu persoană iubita, astfel arătându-ți disponibilitatea și dragostea față de acesta, în timp ce partenerul tău pur și simplu nu va simți nevoia să stați prea mult timp împreună (ba chiar, uneori simțindu-se sufocat). În același timp, când el îți oferă un un nou cadou, s-ar putea să-i răspunzi cu un "mulțumesc!" rapid, fără să îl faci să înțeleagă cât de mult apreciezi gestul lui de iubire, asta lăsându-se mai târziu cu frustrări.

Secretul? Primul pas e conștientizarea faptului că unii oameni iubesc altfel decât noi. Apreciază gesturile persoanelor din jurul tău și gândește-te că ..chiar și o scoică oferită în dar s-ar putea să reprezinte un mic gest de apreciere.

presentation image
Autor:    Simionescu Roxana, Psiholog, Terapeut, Dezvoltare Personala
Avize psihologice susținere concurs pentru magistrat, judecător, procuror
Ciclotimia, sau tulburarea ciclotimica
RANA DE TRĂDARE
zoho chat