Testimonial image

În lunile de primăvară atât creștinii ortodocși, cât și cei catolici sărbătoresc Paștele, celebrează Lumina și Învierea, și în pregătirea sărbătorii, creștinii își primenesc casele și corpul prin post și rugăciune.

Beneficiile postului sunt nu doar de ordin spiritual, ele include atât corpul cât și mintea, dacă postul este urmat cu înțelepciune. 

Fie că ești o persoană religioasă, fie că nu, postul este ceva care există în fiecare cultură și religie și este menționat în istorie. Nu contează dacă alegi să ții post din motive religioase sau din motive de sănătate (există unele diete bazate pe „fasting”, cu perioade mai lungi sau mai scurte în care nu trebuie să mănânci), ceea ce trebuie să știi este că postul poate fi un mod excelent de a-ți revigora corpul, mintea și sufletul.

Beneficiile postului sunt numeroase căci nu doar corpul are de câștigat de pe urma postului, ci și sufletul.

Prin post te descoperi pe tine. Cu toții suntem creaturi ale obișnuinței, iar mâncatul, la fel ca fumatul și dormitul, este un obicei care face parte din viețile noastre. Ceea ce se întâmplă în perioadele de post este faptul că, îndepărtând o parte esențială a rutinei tale zilnice (renunțând la carne, ouă, lapte și alte produse de origine animală care sunt interzise în post), inițial vei avea impresia că îți vei da peste cap întregul program, întreaga rutină zilnică.

Chiar dacă pare un lucru rău, nu este, dimpotrivă, acesta este unul dintre beneficiile postului. Această perioadă este cu adevărat un moment în care trebuie să reflectezi la rutinele tale și să îți acorzi o pauză bine-meritată, și, de ce nu, un timp în care să te gândești la cum vrei ca viața ta să decurgă de acum înainte. 

Prin post, devii mai conștient de ține însuți și poți să îți acorzi un timp pe care de obicei îl petreceai mâncând alimente „de dulce”. În schimb, în acest timp, poți medita, poți ține un jurnal sau poți face orice altă activitate care te ajută să reflectezi la viața ta și la ce vrei să faci în viitor.

Astfel pornești spre o viață ideală. Poate acest lucru sună ca un beneficiu puțin cam prea mare pentru un lucru atât de simplu precum postul, însă este adevărat. Când începi postul, poți să îți dedici acest timp pentru a sparge vechile tipare, pentru a examina situația ta actuală și poți folosi postul ca pe un punct de start pentru o nouă viață și poate chiar o nouă dietă, una fără carne.

Ceea ce face acest lucru posibil este faptul că, prin post, tu exerciți controlul asupra ta și asupra situației tale. Iar faptul că îți controlezi obiceiurile alimentare poate fi unul dintre cele mai grele lucruri pe care le ai de făcut. Pentru fiecare zi în care ai ținut post corect, îți conditionezi mintea să creadă că poate face orice și că va face orice.

În acest fel îți antrenezi mintea și trupul să aibă succes, să țină acest post corect și să renunți la produsele de origine animală. Și după acele zile și săptămâni în care ai avut succes ținând post, mintea ta va fi condiționată să aibă succes și în alte aspecte ale vieții. În concluzie, beneficiile postului există, și dacă ții un post echilibrat vei avea doar de câștigat. 

 

 

presentation image
Autor:    Simionescu Roxana, Psiholog, Terapeut, Dezvoltare Personala
Optiuni de tratament in tulburarea de persoalitate borderline
Psihosomatizarea
PSIHOTERAPIA DE CUPLU ȘI FAMILIE
zoho chat