Testimonial image

„A trăda“ înseamnă a înceta să mai fi fidel față de cineva, față de o cauză, a abandona ceva sau sau pe cineva. „A fi fidel“ înseamnă a-ți respecta angajamentele, a fi loial și devotat. Putem avea încredere doar într-o persoana care ne este fidelă, iar atunci când încrederea este distrusă, inevitabil vom suferi în urma trădării.

Această rană este activată de regulă între doi și patru ani și este trăită în relație cu părintele opus. Când copilul începe să trăiască sentimente de trădare își creează o mască pentru a se apăra ca și în cazul celorlalte răni emoționale. Sentimentul de trădare apare atunci când părintele nu îşi respectă o promisiune, sau îi trădează încrederea. De asemenea, copilul poate experimenta sentimentul de trădare dacă părintele de același sex este trădat de către părintele de sex opus și resimte acest lucru foarte personal, ca și cum el ar fi fost cel trădat.

Când copilul începe să experimenteze sentimente de trădare, acesta își creează un mecanism de apărare prin care încearcă să domine pentru a masca ceea ce simte. În cazul rănii de trădare, vorbim despre masca DOMINATORULUI.  Dominatorul controlează pentru a fi atent la respectarea propriilor angajamente, pentru a fi fidel și responsabil sau pentru a se asigura că și ceilalți își respectă promisiunile. Această mască îl ajută să creadă că are control asupra situației și o folosește pentru a fi atent la respectarea propriilor angajamente, pentru a fi fidel şi responsabil sau pentru a se asigura că ceilalţi îşi respectă promisiunile

Dintre cele cinci răni, dominatorul este cel care are cele mai multe așteptări de la ceilalți, deoarece îi place să prevadă totul și astfel să controleze. Așteptările dominatorului față de ceilalți au drept scop verificarea felului în care fac ceea ce au de făcut dacă o fac bine sau nu, precum și verificarea încrederii pe care o poate avea în ei. Mai mult, este foarte abil în a ghici așteptările celorlalți. I se întâmplă frecvent să spună sau să facă ceva în funcție de așteptările celuilalt, fără a avea neapărat intenția de a face ceea ce a spus.

Simte adesea frica de a fi trădat și nu are încredere în ceilalți. Este sensibil și pentru a-și ascunde sensibilitatea domină. Atunci când este criticat simte frustrare și evită conexiunile cu persoanele autoritare din teama că acestea ar încerca să-l controleze. Îi este teamă să fie vulnerabil și crede că dacă ar face asta s-ar profita de el, așa că stă într-o stare de permanentă alertă și apărare continuă.

Din lipsa lui de încredere, îi consideră pe ceilalți ipocriți, mincinoși, trădători sau infideli. Nu suportă persoanele care trișează, iar atunci când este el cel care trișează, vine cu o explicație care să-l absolve de vină.

Privirea persoanelor de tip dominator este intensă, seducătoare. Când o astfel de persoană privește pe cineva, are talentul de a-l face să se simtă special, important. Iar intensitatea privirii îi ajută să vadă repede ansamblul a ceea ce se întâmplă în jurul lor. Dominatorul își folosește mult ochii pentru a-l ține pe celălalt la distanță când este defensiv sau pentru a-l fixa și scruta pe celălalt într-un mod intimidant. Se protejează astfel pentru a nu-și arăta slăbiciunea, vulnerabilitatea sau neputința.

Se întâmplă uneori ca aceste persoane să aibă mai multe kilograme în plus, dar nu se poate spune că sunt grase. Le numim, mai degrabă, persoane puternice. Văzute din spate, nu par grase. Totuși, acestea pot avea burta mare, umflată. Este modul lor de a-și arăta forma prin pântecele mare care exprimă: “Eu sunt capabil(ă)”. Creșterea în greutate este în relație cu partea mentală a unei persoane care crede că nu ocupă suficient de mult loc în propria ei viață. Un surplus de greutate nu înseamnă, deci automat, o rană de umilire, creșterea în greutate este mai mult în relație cu convingerea lor ca ar trebui să ocupe mai mult spațiu. 

Dominatorul își creează un corp care exhibă forță, puterea și care pare să spună “Sunt o persoană responsabilă, puteți avea încredere în mine.” Un bărbat dominator se poate recunoaște prin umeri largi, mai largi ca șoldurile.

Un bărbat cu umerii largi, bicepși bine dezvoltați, pieptul bombat care poartă un tricou mulat pentru a-i evidenția mușchii, poate avea o rană de trădare importantă. La o femeie dominatoare, această forță se concentrează mai degrabă la nivelul șoldurilor, a feselor, a pântecelui și a coapselor. Coapsele puternice reprezintă, de asemenea, una dintre caracteristicile fizice ale unei femei ce au această rană. 

Caracteristici

  • Sunt foarte exigenți cu ei și vor să le demonstreze celorlalți de ce sunt capabili. Trăiesc orice act de lașitate, de lipsă de curaj ca fiind o trădare. Îți vor reproșa enorm dacă renunță la un proiect, dacă nu au avut curajul de a merge până la capăt. Le este foarte greu să accepte orice formă de trădare provenind de la ei înșiși sau de la ceilalți. 
  • Are o personalitate foarte puternică. Își afirmă convingerile cu forța și se așteaptă ca și ceilalți să adere la credințele lui. Își formează foarte repede o părere despre cineva sau despre o situație și este convins că are dreptate. 
  • Își afirmă punctul de vedere într-un mod categoric și vrea cu orice preț să-i convingă pe ceilalți. Va folosi foarte des expresia “Ai înțeles?” pentru a se asigura ca este înțeles pe deplin. Crede că atunci când cineva îl înțelege, acea persoana este de acord cu el.
  • Este rapid în acțiunile sale, înțelege sau vrea să înțeleagă foarte repede și are dificultăți atunci când cuiva îi ia prea mult timp pentru a explica sau povesti ceva. Nu are răbdare cu cei care sunt mai lenți și trebuie să facă eforturi pentru a-i tolera.
  • Îi place să fie primul, mai ales când este într-o competiție. A fi primul este mai important pentru el decât a face bine ceea ce are de făcut. Uneori va ajunge chiar să-și creeze propriile reguli de joc pentru ca totul să fie în avantajul lui. Când lucrurile nu se desfășoară conform așteptărilor sale, devine foarte repede agresiv, deși nu se consideră o persoană agresivă. Se vede pe sine ca fiind, mai degrabă, o persoană puternică, care nu se lasă ușor influențată. 
  • Are oscilații de dispoziție. La un moment dat poate fi plin de iubire și atenție, iar în secunda următoare, poate să se înfurie din cauza unui mic incident. Cei din jurul lui nu știu cum să se poarte în fața lui. Iar ceilalți trăiesc frecvent acest gen de atitudine ca pe-o trădare.
  • Are tendința de a “prevedea” viitorul, adică încearcă să anticipeze tot ce se va întâmpla în viitor. Mentalul lui este foarte activ. Cu cât rana este mai puternică, cu atât vrea mai mult sa controleze totul pentru a nu suferi de trădare și cu atât mai mult vrea să anticipeze viitorul. lnconveniențele majore ale acestei atitudini constau în faptul că el vrea ca totul să se petreacă așa cum a prevăzut și este plin de așteptări față de viitor. Această atitudine îl împiedică în același timp, să-și trăiască din plin momentul prezent.
  • Nu-i place să întârzie și nu tolerează persoanele care întârzie, deci și acest lucru îi oferă o alta ocazie de a le controla. Devine nerăbdător dacă termină o sarcină cu întârziere sau dacă altcineva i-a promis o lucrare pe care i-o predă cu întârziere. Această dificultate este trăita mai ales cu persoanele de sex opus, cu care se enervează mai ușor decât cu celelalte. 
  • Îi este greu să atribuie cuiva o sarcină și să aibă încredere în acea persoană. Va încerca să controleze mereu dacă sarcina respectivă se îndeplinește conform așteptărilor lui. Are o dificultate atunci când trebuie să-i arate cuiva cum să facă ceva. EI nu are timp de pierdut. Când deleagă sarcini e vorba despre lucruri ușoare sau funcții în cazul cărora nu va fi acuzat dacă nu sunt îndeplinite corect. Face aproape totul singur, dacă nu, se ocupă cu supravegherea celor care nu-l ajută.
  • Este mai exigent cu ceilalți decât cu sine însuși. Are mai multă încredere în persoanele de același sex și îi verifică și îi controlează mai mult pe cei de sex opus. Rana de trădare se activează de fiecare dată când se află în prezența cuiva care nu-și respectă angajamentele.
  • Nu suportă să fie mințit, cu toate că el minte foarte des, dar pentru el, acelea nu sunt minciuni. Găsește motivații serioase pentru a deforma adevărul. Minciunile lui, în general mai subtile, sunt necesare, după părerea lui, pentru a-și atinge scopurile sau pentru a se justifica. 
  • Nu poate să-și respecte mereu cuvântul dat, deoarece se angajează în ceva fără să verifice dacă va putea să-și respecte angajamentul. Va găsi prin urmare, tot felul de scuze, chiar și pe aceea că a uitat complet ca și-a luat un angajament. Ceilalți trăiesc astfel de situații ca pe o minciună și ca pe o trădare. 

Comportamentul

În opinia lui, cineva nu are dreptul să lenevească decât după ce și-a îndeplinit toate sarcinile de care este responsabilă și nu înainte de asta. A vedea pe cineva care nu face nimic, mai ales dacă e o persoană de sex opus, se enervează foarte tare. O va considera pe acea persoana leneșă și îi va fi greu să aibă încredere în ea. Mai mult, face în așa fel încât toată lumea să știe ce a făcut el, cum anume a procedat, și cât a lucrat, astfel încât ceilalți vor vedea cât de responsabil este el și că este o persoană de încredere.

În general, vrea să aibă ultimul cuvânt, de aceea, găsește mereu ceva de adăugat la orice. Crede că trebuie să-i ajute pe ceilalți să-i organizeze viața. Acționează astfel pentru a avea controlul. Ocupându-se de ceilalți, poate controla ceea ce vor ei să îi facă, cum și când anume o vor face. Când se ocupă de problemele celorlalți, are sentimentul că aceștia sunt mai slabi decât el. Este o modalitate deghizată de a-și arăta propria forță. Când cineva nu crede destul în propria lui forță, va face totul pentru a încerca să o arate celorlalți. Iar a se ocupa de cei mai slabi este adesea o modalitate folosită în acest scop.

Se ocupă de treburile altora pentru a nu suferi el de trădare sau pentru a se asigura că ceilalți răspund așteptărilor lui.

Se simte frustrat imediat când cineva critică ceea ce face deoarece nu-i place să fie supravegheat. Are multe dificultăți cu persoanele autoritare, deoarece crede ca acestea vor să-l controleze. Se justifică și are întotdeauna o motivație bună pentru a face lucrurile așa cum vrea el.

Încă de foarte mic, cel care suferă de o rană de trădare începe să spună: “sunt capabil să fac asta, lasă-mă să o fac singur” vrea să facă lucrurile în stilul lui, dar îi place ca ceilalți să îl recunoască, să-l felicite și, mai ales, să remarce ceea ce a făcut el.

Pentru un dominator, reputația este foarte importantă. Când cineva spune sau face ceva ce ar putea să-i afecteze reputația bună pe care încearcă s-o mențină, se simte insultat și e furios, deoarece trăiește acea situație ca pe o trădare gravă. Va ajunge chiar să mintă pentru a-și menține sau salva reputația sa bună. Ceea ce contează cel mai mult pentru el este să aibă reputația unei persoane de încredere, responsabilă, care își face foarte bine treaba. 

Ca angajat, dominatorul ocupă adesea funcții de conducere. Este întotdeauna greu pentru el să renunțe la un loc de munca. 

Se simte mai confortabil cu prietenii. Folosește, de obicei, seducția pentru a-i manipula pe ceilalți, iar acest lucru îi reușește foarte bine. Este specialist în a găsi diverse mijloace de seducție. Dominatorul va fi, de exemplu, genul preferat de o soacră, deoarece o va seduce cu vorbele lui frumoase.

Temerile dominatorului

Dominatorul își va recunoaște cu dificultate temerile și nu vrea să vorbească despre slăbiciunile sale. De asemenea, îi este teamă de angajament. Consideră că a nu-și respecta promisiunea și a renunța la un angajament sunt sinonime cu trădarea. Se crede obligat să-și respecte cuvântul dat și, dacă își asumă prea multe angajamente, se va simți îngrădit. Decât să iasă dintr-un angajament, preferă să nu se angajeze deloc. 

Este genul de persoană care trăiește foarte greu o despărțire în cuplu, sau orice formă de disociere. Pentru un dominator este o formă de înfrângere gravă. Dacă el ia decizia de a se separa, îi este teamă că îl va trăda pe celălalt și va fi acuzat ca fiind trădător. Dacă celălalt ia hotărârea primul, îl va acuza el de trădare. O despărțire îi va reaminti faptul că nu a avut control asupra relației.

O altă teamă importantă pentru dominator este renegarea. Pentru el, „a fi renegat“ înseamnă „a fi trădat”. Când este furios, iar lucrurile nu se desfășoară conform așteptărilor lui, poate foarte ușor să întoarcă spatele cuiva, în mijlocul unei discuții sau poate să-i trântească cuiva telefonul în mijlocul unei conversații.

Alimentația

Are tendința de a mânca repede, deoarece nu are timp de pierdut. Când este absorbit de o sarcină foarte importantă, poate să uite cu ușurință să mănânce. Spune chiar că „a mânca“ nu este un lucru important pentru el. În schimb, când vrea să mănânce, va mânca mult și se va bucura de mâncare. Poate chiar să-și piardă controlul și să mănânce mult mai mult decât are nevoie. Își condimentează mâncarea după gustul lui. Unii adaugă sare chiar înainte de a gusta mâncarea. Se asigură ca au ultimul cuvânt de spus referitor la alimentația lor, așa cum fac și în timpul unei conversații –  adaugă sare.

Calități

În spatele DOMINATORULUI se ascunde o persoană:

  • care posedă calități de lider;
  • care tinde să fie protectoare și calmă;
  • foarte talentată;
  • sociabilă, cu un talent actoricesc deosebit;
  • cu abilități de oratorie;
  • cu aptitudini de a capta și de a valoriza talentul fiecăruia ajutându-i să dobândească mai multă încredere în ei;
  • are capacitatea de a delega sarcini care îi vor ajuta pe ceilalți să se autovalorizeze;
  • știe cum se simt ceilalți și relaxează atmosfera făcându-i să râdă; 
  • este capabilă să treacă foarte repede de la un aspect la altul și să administreze mai multe lucruri în același timp;
  • ia foarte repede decizii;
  • găsește imediat soluții;
  • are în jurul lui oamenii de care are nevoie pentru a trece la acțiune;
  • este capabil de performanțe mari în mai multe domenii.

Vindecarea rănii de trădare

Comportamentele proprii dominatorului sunt dictate de teama de a nu retrăi rana de trădare. Aceste moduri de a gândi, a simți, de a vorbi, legate de fiecare rană indică o reacție la ceea ce se întâmplă în viață.  De aceea este foarte important să reperăm momentele în care suntem noi înșine. Astfel, vom putea deveni stăpâni pe propria viață, în loc să ne lăsăm conduși de temerile noastre.

Vindecarea rănii de trădare, la fel ca și în cazul celorlalte răni, este un proces. Această rană s-a format pe parcursul mai multor experiențe în decursul anilor și este nevoie de timp pentru a se vindeca.

Cel care are rana trădării pregnantă o alimentează mințindu-se pe sine, crezând lucruri false, nerespectând angajamentele față de propria persoană și se pedepsește făcând totul singur, deoarece nu are încredere în ceilalți.

În procesul de vindecare este necesar să identificăm rana, să ne dăm voie să fim vulnerabili și să suferim conștient, fără a ne reprima emoțiile. În timp, ne vom ierta pe noi înșine și pe părintele în relație cu care am creat această rană și vom deveni mai toleranți cu acesta.

Ne vindecăm atunci când redevenim noi înșine și înțelegem că nu mai avem nevoie de masca de dominator pentru a masca rana de trădare, pentru că aceasta este o rană pe care noi am acceptat-o deja.

Putem spune că am vindecat această rană atunci când:

·       nu mai trăim emoții atât de puternice când planurile noastre se schimbă datorită altor persoane sau a unor factori externi,

·       ne relaxăm mai ușor și mai rapid,

·       nu mai simțim atât de puternic nevoia de a controla situațiile,

·       nu mai suntem atât de atașați de situații,

·       renunțăm la a vrea să se întâmple totul conform așteptărilor noastre și în momentul în care ne dorim noi.

 

În momentul în care începem să fim mândri de noi și reușitele noastre, indiferent că ceilalți ne recunosc sau nu meritele, și nu vom mai dori atât de mult să fim în centrul atenției.

 

presentation image
Autor:    Simionescu Roxana, Psiholog, Terapeut, Dezvoltare Personala
Gestionarea stresului și a anxietății în perioada Postului
Avize psihologice cadru didactic
RECRUTAREA ȘI SELECȚIA PERSONALULUI ÎN RESURSELE UMANE
zoho chat