Testimonial image

GAF (Global Assessment of Functioning) este o scală utilizată pentru a evalua funcționarea globală a unei persoane, inclusiv sănătatea mentală și capacitatea de a se descurca în viața de zi cu zi. Scală GAF este utilizată în special în contextul evaluărilor psihiatrice și este considerată un instrument complementar al diagnosticului.

Scala GAF este formată din 100 de puncte, unde scorul 1 reprezintă funcționarea cea mai scăzută posibilă și scorul 100 reprezintă funcționarea cea mai bună posibilă. Scorul este determinat prin evaluarea funcționării în diferite domenii, cum ar fi relațiile sociale, capacitatea de a îndeplini rolurile și responsabilitățile de zi cu zi, capacitatea de a se îngriji singur, și simptomele psihiatrice.

Un exemplu de utilizare a acestei scale ar fi: un pacient care are un istoric de depresie severă, care este în prezent în tratament și a început să se simtă mai bine, dar încă are dificultăți în relațiile sociale și în îndeplinirea responsabilităților de zi cu zi, ar putea primi un scor GAF de aproximativ 60.

Este important de menționat că utilizarea scalei GAF a fost criticată pentru ambiguitatea și subiectivitatea ei, precum și pentru faptul că nu ia în considerare toate aspectele funcționării individuale.

presentation image
Autor:    Simionescu Roxana, Psiholog, Terapeut, Dezvoltare Personala
Temperamentele
Furtunile vietii
PSIHOTERAPIA DE CUPLU ȘI FAMILIE
zoho chat